top of page

DOCENTEN AAN HET WOORD
DE BFA DOCENTEN ZIJN TOP MODE EXPERTS

BFA DOCENTEN OVER HUN CARRIÈRE

Hoe is het om te werken bij BFA?

niki%20foto%20-%20zwartwit_edited.jpg

NIKI VAN DER PLOEG

Mentor & Docent Branding

Wat vind jij het allerleukste aan lesgeven?

Dat ik de kans krijg studenten te helpen met het ontdekken en ontwikkelen van zijn/haar kwaliteiten, visies en dat ik kan helpen met het omarmen van zijn/haar sterktes en zwaktes. Daarnaast is het fantastisch dat ik mijn kennis en ervaring kan delen en dat kan omzetten om de studenten te motiveren en te inspireren.

Waar haal jij je meeste inspiratie vandaan?

Uit de gesprekken die ik voer met mensen met verschillende achtergronden, disciplines en eigenlijk iedereen die een eigen verhaal te vertellen heeft. Het ontdekken van nieuwe werelden, uit je eigen comfort zone stappen en opzoek gaan naar het onbekende zorgen voor de meest spannende en vernieuwende ideeën.

Kan jij BFA in 3 woorden omschrijven?

Persoonlijke ontwikkeling, grenzen verleggen/uitdaging en diversiteit.

Wat vind je het leukste aan BFA?

Alle verschillende facetten die BFA aan bod brengt gedurende het jaar zorgen er voor dat je als student jezelf kan gaan ontwikkelen, dat je het allerbeste uit je zelf kan halen maar ook dat je verrast wordt door je eigen kunnen, doen en laten. Je leert grenzen te verleggen, je leert je zelf kennen, je leert kritisch te zijn maar je leert ook van jezelf te houden, als professional maar ook als persoon. 

Wat is jouw expertise vak?​

Een duizendpoot. Zo omschrijf ik mijzelf. Na mijn studie fashion & branding aan het Amsterdam Fashion Institute ben ik mijn eigen studio gestart,  verschillende werkervaringen als creative producer, project manager, co-founder van een fashionable vlooienmarkt zorgen ervoor dat ik vanuit verschillende perspectieven les geef. Door mijn eigen studie ervaring vind ik het belangrijkste de studenten de begeleiden binnen zijn/haar eigen kwaliteiten en dat het okay is fouten te maken.

 

"Alle verschillende facetten die BFA aan bod brengt gedurende het jaar zorgen er voor dat je als student jezelf kan gaan ontwikkelen."

Wat doe je bij BFA precies?​

Bij BFA geef ik les in communicatie & marketing, trend lessen en ik ben mentor van zowel de jaar als avondopleiding. 

Wat is jouw mooiste/gaafste/leukste ervaring op BFA?​

De inspirerend verhalen, ideeën en persoonlijkheden van de studenten die gedurende het jaar steeds zichtbaarder en sterker worden. 

Welke aspecten vind jij belangrijk om over te dragen aan de studenten?

Het belangrijkste vindt ik dat we per student kijken waar haar/zijn kwaliteiten liggen. En dat zij/hij deze kwaliteiten tot de max weet te benutten of weet om te zetten tot creativiteit waar zij/hij trots op gaat zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk de studenten mee te geven dat experimenteren, grenzen leggen en bijvoorbeeld fouten maken helpen om jezelf te ontwikkelen en dat het helpt met het ontwikkelen van je creativiteit en dat je dit leert te omarmen. 

Hoe hou jij je staande in deze fashion scene?

Voor mij is het belangrijkste om dicht bij mezelf te blijven, kritisch te zijn, uitdaging te blijven zoeken en vooruitstrevend te zijn binnen de ontwikkelingen van de fashion industrie. 

IMG_8417.jpg

DENIZ FEHMI DEMIREZEN

Docent Fashion Design

Waarom ben je les gaan geven?

Als ontwerper merkte ik ergens ongelukkig van te worden. Op het begin kon ik nog niet goed benoemen wat dit was. Naast mijn werk als ontwerper en illustrator gaf ik masterclasses en workshops aan verschillende doelgroepen.

Bezig zijn met mijn passie voor tekenen, mode en kunst is erg belangrijk voor mij, maar het  missende puzzelstuk was doceren. Ik merkte ontzettend veel energie en voldoening uit het leraarschap te halen en ben dit verder gaan onderzoeken. Zo ben ik op de PABO terecht gekomen waar ik mijn pedagogische vaardigheden verder ben gaan ontwikkelen.

Deze twee fundamentele elementen hebben ervoor gezorgd dat ik in het onderwijs terecht ben gekomen.

Waarom BFA?

Voor mijn geboortestad Eindhoven vind ik het belangrijk dat mode een onmisbaar onderdeel wordt. Het heeft mij gevormd tot de persoon die ik ben vandaag. BFA, een Eindhovense school, die dit biedt past daarom ook goed bij mij. Als trotse Eindhovenaar ben ik blij onderdeel uit te mogen maken van een school die studenten zoveel kansen geeft!

Daarnaast past de visie van BFA erg goed bij mij. Dromen zijn er om waar te maken! En als ik studenten hierbij kan helpen, dan heb je een gelukkige dromer er extra bij.

Hoe ben je bij BFA terecht gekomen?

Ik had op het internet al gelezen over een school in Eindhoven die werkzaam was in de fashion, design en business branche. Onmiddellijk was ik gecharmeerd door BFA. Enige tijd later kwam er een vacature vrij waarop ik heb gereageerd.

Een aantal persoonlijke gesprekken en een gastles verder kwamen we erachter dat er iemand anders beter zou passen voor de functie. Hier zijn ze op terug gekomen en hier sta ik dan!

"Als docent vind ik het belangrijk dat studenten geïnspireerd worden en de mogelijkheid

krijgen om te dromen."

Wat is jouw expertise vak?

Fashion en Design. Daarnaast neem ik mijn achtergrond als illustrator mee naar de lessen waarbij ik de studenten leer om sterkere ontwerptekeningen te maken. Ik leer studenten eigenheid in hun ontwerpen te krijgen en dit ook vorm te kunnen geven op papier en digitaal. Vele ontwerpers hebben prachtige ideeën, maar krijgen deze niet goed op papier, dan help ik ze om hun dromen op papier te zetten.

Ook streef ik ernaar om studenten tijdens de lessen fashion design alsmaar uit hun comfortzone te trekken. Ik hou ze een spiegel voor en confronteer ze met hun eigen gemaakte keuzes zodat deze beter beargumenteerd kunnen worden. Door dit telkens te blijven doen komen zij verder tot hun core als ontwerper.

Wat vind je het allerleukste aan BFA?

Als docent vind ik het belangrijk dat studenten geïnspireerd worden en de mogelijkheid

krijgen om te dromen. Ikzelf als dromer, geloof dat je deze kunt waarmaken zolang je er

maar in blijft geloven. Werken op een school die gelooft in de dromen van studenten past

daarom ook goed bij mij.

Daarnaast kan ik mijn twee grote passies hier goed tot uiting brengen. Enerzijds het

overbrengen van kennis en coachen van studenten om hun dromen te behalen. Anderzijds

studenten passioneren met mijn passie voor design!

Hoe zie je jouw toekomst voor je op BFA?

Met nog meer studenten die hun dromen werkelijkheid kunnen maken. Nog meer lessen

fashion en design en wellicht ook een minor illustration.

Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal uit uit de wereld om mij heen. Ik kan vreselijk wegdromen en mijzelf als

een spons volzuigen met impressies wanneer ik door een drukke stad loop. Ik kijk naar

mensen, gebouwen, winkels alles om mij heen kan ik gebruiken als inspiratie.

Wat hoop je de studenten mee te geven met jouw lessen?

Probeer je horizon te verbreden en limiteer jezelf niet tot hetgeen dat je kent. Ontwerpen

start op de eerste dag wanneer je BFA binnenstapt en zal een essentieel element worden

van jouw dagelijkse leven. Inspiratie zit overal en mijn taak is het op BFA om studenten dit te

laten inzien.

NOËLLE MORPEY

Docent Fashion Styling

Hoe vind je het om les te geven?

Genieten! Ik heb altijd al gezegd dat ik ooit graag zou lesgeven. Zelf heb ik twee studies gevolgd in hetgeen waarin ik les geef, in een commerciële en een autonome vorm. Nu vind ik het een eer om mijn kennis te mogen delen aan studenten die dezelfde interesse hebben in het vak.

Wat geeft jou kracht?

Eigenzinnigheid, positiviteit en doorzettingsvermogen.

Bij de Business Fashion Academy word je vooral gestimuleerd en gemotiveerd om te gaan voor waar jij in geloofd en waar jij voor staat. Dat vind ik zo’n mooi gegeven, ik geloof sterk in je dromen achterna gaan. Niet opgeven en doorgaan.

Hoe kan jij als docent zijnde ontwikkelen bij BFA?

Er is veel vrijheid en ik merk door interactie met de klassen dat je tot veel nieuwe inzichten komt. Daarom vind ik het belangrijk dat er vragen worden gesteld, daar wordt iedereen wijzer van. Laten we kennis delen!

Wat vind jij het leukste aan lesgeven?

Het enthousiasme en de passie zien van studenten wanneer je ze iets leren en doen waar ze zich goed bij voelen. Ook proberen het uiterste uit de kan te halen, om studenten zo naar een hoger level te tillen. 

"Bij de Business Fashion Academy word je vooral gestimuleerd en gemotiveerd om te gaan voor waar jij in geloofd en waar jij voor staat."

Wat vind je het leukste aan BFA?

Dat de academy kleinschalig en daardoor ook heel persoonlijk is. Ik doe graag rondjes door de klas waarbij ik bij iedere student even ga zitten om te bespreken waar ze mee bezig zijn en wat ze willen gaan doen. Zo kan ik heel gericht met de studenten naar hun einddoel toe werken.

Wat doe je bij BFA precies?

Ik geef les in Fashion Styling en Multimedia design. Fashion Styling draait vooral om presentatie en visuele vormgeving in de toepassing van Fashion. Bij Multimedia Design leer ik de studenten de Adobe programma’s kennen. Hoe zij de verschillende programma’s kunnen inzetten in het ontwerpproces tot en met de uitwerking en de presentatie.

Als je een andere expertise zou mogen kiezen dan wat je nu hebt, welke zou dat zijn?

Kunstgeschiedenis en architectuur. Ik vind in de kunstgeschiedenis het ontstaan en het verloop mega interessant, je kan daar ook zoveel kennis uit halen en toepassen in het nu. Architectuur heeft mij altijd al geboeid. Zo fascinerend hoe de verschillende stijlen zijn ontstaan en hoe je deze aan bepaalde periodes kan koppelen. Daarnaast vind ik het een kunst hoe de bouw in elkaar steekt!

Wat is jouw leukste/mooiste/gaafste ervaring bij BFA?

Het mooiste wat ik ervaar bij de BFA als docent zijnde zijn de groot wordende ogen van studenten die gaan schitteren wanneer zij enthousiast worden. Je ziet de passie en energie die ze ergens in willen stoppen. Om ze dan uiteindelijk aan de slag te zien en wat voor toffe dingen ze creëren daar doe je het voor! Als studenten trots en vol achter hun werk staan dan ben ik ook trots!

Wat heb jij moeten doen om te komen waar je nu bent?

Heel veel ervaring op doen! Door mogelijkheden te zien en kansen te grijpen ook al staan ze misschien in de eerste instantie wat verder weg van mij. Er zijn toffe dingen die je kan doen waar ook wat minder leuke dingen bij horen maar als ik er iets van kan leren zie ik het als meegenomen.

En doorzetten, ook ik ben nog niet op mijn eindpunt. Ik ben benieuwd wat er nog meer op mijn pad komt, zo blijf ik openstaan voor nieuwe samenwerkingen.

isabellaarts.jpg

ISABELLA ARTS

Docent Ondernemerschap

Hoe lang geef je al les?

Gedurende mijn gehele carrière geef ik al trainingen aan teams. “Practice what you preach”, is daarbij vooral mijn innerlijke drijfveer. In het ondernemen is het namelijk belangrijk dat alle team-members uitdragen wat jouw kernwaarden zijn. Tevens coach ik ondernemers 1 op 1. 

 

Wat wil je bereiken bij BFA?

Ik wil startende ondernemers helpen bij het ontdekken hoe ze hun ware missie kunnen vertalen naar een effectieve onderneming. Hoe mooi is het om een steentje bij te kunnen dragen aan de nieuwe generatie ondernemers. 

 

Hoe ben je terecht gekomen in de fashion industrie?

Ik ben afgestudeerd aan de academie voor beeldende kunsten in Maastricht, richting fashion. Ik heb daar mijn passie voor creëren en vormgeven ontdekt. Het ondernemen heb ik op een commerciële opleiding geleerd en ook met de paplepel ingegoten gekregen. Ik kom uit een ondernemersfamilie en de ondernemers mentaliteit zit dan toch in je genen. De fashion industrie was dan ook een logisch gevolg na mijn studie. 

 

Hoe ben je in het onderwijs terecht gekomen?

Het vak “ondernemen”, gecombineerd met fashion design is zeldzaam in het onderwijs circuit. Voor mij is dit dus een must om dit vak op deze vernieuwde wijze te geven, zodat de toekomstige ondernemers een vliegende start kunnen maken. 

 

"Het grootste verschil zit in het feit hoe onze school zich verdiept in de student en de lesstof hierop aanpast."

Wat geeft jou in de ochtend energie om je bed uit te komen?

Iedere dag is weer een nieuwe dag, om verder te werken aan je missie en te genieten van al het moois in het leven. Klinkt misschien een beetje cliché, maar zo voel ik het echt. 

 

Wat is jou expertise vak?

Het vak ondernemen met als specialiteit bewustwording van je eigen innerlijke krachten. Deze heb je namelijk nodig om als ondernemer het verschil te kunnen maken. 

 

Hoe was je eigen schooltijd? En hoe kijk je aan tegen scholen van toen, en scholen  van nu, in jouw beleving?

Het grootste verschil zit in het feit hoe onze school zich verdiept in de student en de lesstof hierop aanpast. Het afdraaien van een programma, waarbij alleen maar gezonden wordt is passé. Informatie is overal te vinden, we leven immers in het digitale tijdperk. Maar de combinatie tussen jezelf ontwikkelen in een stimulerende omgeving, de diepgang van het vak en de handson experience van ervaringsdeskundigen maken het verschil.  Deze wijze van onderwijzen gecombineerd met het onderzoek naar jouw identiteit ondersteund het creeren van je eigen personaliteit en missie.

De toegevoegde waarde van mijn vak is dat je meteen leert hoe je jouw creative designs moet vermarkten. Daar moet je meestal 2 opleidingstrajecten voor volgen! Dat is toch een win-win situatie! 

 

Wat is voor jou een BFA docent?

Met passie werken en het beste uit de student halen. Uitdagen, zodat de creativiteit volop kan stromen en de student de persoonlijke doelen kan overtreffen. 

 

Noem één ding die je belangrijk vind in het onderwijs.

Als je een droom hebt, verwezenlijk ‘m dan. De interactie, het gesprek tussen student en docent is hier een belangrijke bijdrage in. 

 

Wat vind je het leukste aan BFA?

De enorme dosis aan creativiteit én de positieve energie. En we hebben dezelfde mentaliteit: waar een wil is, is een weg!

bottom of page